CLUSTERHOOFDPIJN

Cluster hoofdpijn, ook wel Hortonse Neuralgie genoemd, is een zeldzame en vaak niet herkende heftige hoofdpijnsoort.
De aanvallen van cluster hoofdpijn bestaan uit een zeer heftige bonkende hoofdpijn rondom het oog/slaapstreek welke gepaard gaat met een rood, tranend oog met soms opgezet of hangend ooglid, een nauwe pupil, een neusvloed of juist verstopte neus. De aanvallen duren een kwartier tot drie uur.
Vaak heeft een patiënt een bepaalde periode veel aanvallen (een 'cluster') waarna de hoofdpijn soms weer jaren weg kan blijven. In een cluster kunnen triggers als alcohol, chocolade, (oude) kaas, vliegen op grote hoogte en weersveranderingen een aanval uitlokken.
Een duidelijk verschil met migraine is dat patiënten met cluster hoofdpijn niet stil in bed gaan liggen, maar juist een bewegingsdrang vertonen.

Behandeling
Cluster hoofdpijn is bijna niet te voorkomen. Tijdens een clusterperiode moet de patient het gebruik van middelen die de bloedvaten verwijden (vaatverwijdende medicijnen, alcohol) vermijden.
Als aanvalsbehandeling kan sumatriptan (Imigran) via subcutane injectie (de tabletten werken te traag) of zuurstof via een masker worden toegepast. Als preventieve therapie geeft men vaak verapamil (Isoptin).

Voor meer informatie: www.clusterhoofdpijn.nl
of: wikipedia
 
 
 

Het volgende is een ervaring van een forumbezoeker dat ik mocht plaatsen:
 
Drie jaar geleden heb ik het volgende artikeltje naar een aantal instanties gestuurd die de belangen van hoofdpijnpatiënten behartigen.

Aan alle clusterhoofdpijn patienten,

Omdat ik een bijzondere ervaring met een bepaalde therapie heb wil ik dit graag aan andere clusterhoofdpijn patiënten doorgeven in de hoop dat dit ook bij anderen zal helpen, omdat ik weet wat het is om deze aanvallen te moeten doorstaan.
 
Mijn naam is Riny van Zandwijk, ben 43 jaar, heb een vrouw en 4 kinderen en ik ben clusterhoofdpijn patiënt vanaf mijn 14e jaar. De aanvallen komen meestal ieder jaar terug (in het voorjaar of de herfst) en duren dan 6 tot 8 weken. Gedurende die tijd heb ik tot 8 aanvallen per dag, die 's nachts rond een uur of 4 beginnen.
Rond mijn 25e is de diagnose clusterhoofdpijn gesteld. Ik heb in de loop der jaren van alles aan medicatie geprobeerd. Onderhoudsmedicijnen als Verapamil, Sandomigran, hielpen nauwelijks. Imigran helpt goed (neusspray) en snel, maar mag je maar 2 maal per dag gebruiken. Zuurstof werkt vaak goed en snel, maar heeft als nadeel dat het de frequentie van de aanvallen verhoogd (om de twee uur).
 
De afgelopen weken had ik weer een periode van aanvallen waarvan de frequentie opliep tot 8 per dag. Door wanhoop gedreven stuitte ik op een Amerikaanse website: http://www.clusterheadaches.com/water.html  waarop de watertherapie beschreven stond. Deze therapie hield het volgende in: om het half uur een glas water drinken (dat was alles). Een groot aantal patiënten had hier baad bij gehad. Alhoewel ik zeer sceptisch ben over allerlei therapieën ben ik dit toch maar gaan proberen (je moet wat). Na 2 dagen waren het aantal aanvallen sterk verminderd (van 8 naar 1). Overdag geen aanvallen meer. Ik merkte al na 1 dag dat ik een ‘ander gevoel’ in mijn hoofd had. Wanneer ik een aanval voelde aankomen dronk ik extra water, waarna de hoofdpijn verdween. Nu, drie weken later ben ik al meer dan een week aanvalsvrij. Ik ben nog steeds erg verbaasd over het resultaat van deze therapie en wil dit daarom andere clusterpatiënten niet onthouden.
 
Wanneer er clusterpatiënten zijn die ook baat hebben gehad bij deze watertherapie, zou ik dat graag willen weten. Ik zou alle clusterhoofdpijn patiënten willen aanraden om deze therapie te proberen.
 
Wanneer er positieve resultaten zijn, laat mij dat dan ook even weten op rinyvanzandwijk@gmail.com
Ik hoop dat dit voor sommigen de pijn zal verlichten.
Sterkte,
Riny

Nadat een aantal instanties dit artikeltje op hun website of in hun periodieke uitgave hebben gepubliceerd, heb ik erg veel reacties gehad van clusterpatiënten waarbij de watertherapie ook erg goede resultaten heeft geboekt. Het werkt dus voor een groot aantal mensen echt!

Zelf heb ik sinds die tijd vrijwel nooit meer een aanval gehad. Ze blijven volledig weg! Wel drink ik nog steeds veel meer water dan ik vroeger gewend was, echter geen twee glazen per uur meer. Dit bleek nadat de aanvallen water verdwenen ook niet meer nodig te zijn.

Het is wel verstandig dat je, wanneer je zoveel water drinkt, wat extra zout en voedingssupplementen neemt. je spoelt namelijk nogal wat weg.
Veel sterkte en succes met de watertherapie.

Riny van Zandwijk

P.S. Blijf alstublieft uw ervaring naar mij mailen ( rinyvanzandwijk@gmail.com) , omdat dit mogelijk in de toekomst kan bijdragen aan wetenschappelijke onderzoek naar en onderbouwing van de watertherapie.